3 Haziran Çarşamba 2015
Kıbrıs Türk Belediyeler Birliği, 28 belediyenin ortaklığında oluşturulacak şirketle, su yönetimine talip oldu, projesini kamuoyuna açıkladı.
Kıbrıs Türk Belediyeler Birliği, ülkemizdeki 28 belediyenin stratejik ortaklığı temelinde “Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti İçme ve Kullanım Suyu ile Atık Su Yönetimi Projesi”ni hazırladı.
Türkiye’den adaya gelecek suyun yönetimine talip olduğunu açıklayan Kıbrıs Türk Belediyeler Birliği, “Su yönetimi için profesyonel bir anlayışla varız, hazırız” dedi.
Kıbrıs Türk Belediyeler Birliği tarafından dün Lefkoşa Bedesten’de yapılan bir basın toplantısı ile “İçme ve Kullanım Suyu ile Atık Su Yönetim Projesi” ve “Stratejik İşletme Planı” tanıtıldı.
Basın toplantısında gazetecilere 104 sayfalık proje kitabı da dağıtıldı.
“KKTC Belediyeleri Su ve Kanalizasyon İşletmeleri” (BESKİ) adı altında özel bir işletme kurulmasını ön gören belediyeler; su dağıtımından bu alandaki tüm yatırımlara, atık su yönetiminden tahsilata kadar sorumluluk üstlenecek.
‘Güç birliği ve tarihi sınav’
Kıbrıs Türk Belediyeler Birliği Başkanı Ahmet Benli, tüm belediyelerin güç ve gönül birliği içerisinde projeye sahip çıktığını belirterek, genel kuruldan aldıkları yetki sonucu, projeyi, alanlarında uzman profesyonel bir ekiple birlikte hazırladıklarını belirtti.
“Planlanan su yönetim modeli Belediyelerin stratejik ortaklığına dayalı, şirketler yasası tahtında kurulacak bir özel şirkettir”diyen Ahmet Benli, hedeflerini şöyle açıkladı:
“İçme ve kullanma suyunu en etkin kullanarak doğaya sağlıklı dönüşünü sağlamak, içme ve kullanma suyu yönetimi, atık su yönetimi, suyu halka en uygun fiyat ve kalitede ulaştırmak, belediyelerin sürdürülebilirliğini sağlamak, ülke genelinde yapılması gereken eksik içme ve kullanma suyu ile atık su yatırımlarını gerçekleştirmek.”
Ahmet Benli, halkın özgüveni açısından bu projenin ‘tarihi bir sınav’ niteliğinde de olduğuna dikkat çekti.
“291 milyon TL yatırıma hazırız”
Benli, su şebekelerindeki yatırım ihtiyacının 75 milyon TL, kanalizasyonda ise 216 milyon TL olduğunu belirterek, toplam ihtiyaç duyulan 291 milyon TL yatırım için de hazır olduklarını vurguladı.
İlk 3 yılda içme ve kullanma suyu şebekesi eksik yatırımlarının tamamlanmasını hedeflediklerini söyleyen Benli, sonraki 5 yılda ise Çevre Yasası ve Avrupa Birliği Çevre Şartı’na uygun yatırımların tamamlanacağını belirtti.
Şu anda su yönetiminde % 40’a yakın kayıplar yaşandığını işaret eden Ahmet Benli, su dağıtımı ve tahsilattan kaynaklanan bu kayıpları % 10 seviyesine indirmeyi amaçladıklarını da ifade etti.
Benli konuşmasını şöyle tamamladı:
“Hayatın vazgeçilmezi olan su kurak adamız için aşılması gereken hayati bir problemdir. 1,5 milyar USD gibi yüksek maliyetli bu projeyi uygulayarak, Kıbrıs Türk halkının hizmetine sunan Türkiye Cumhuriyeti devletine ve halkına, hiç yüksünmeden, her Kıbrıslı Türkün teşekkür etmesi gerekiyor.”
Uzmanlar katıldı
Basın toplantısına ‘Su Yönetim Planı’nı hazırlayan komisyon üyelerinin tümü katıldı.
Belediyeler Birliği Başkanı Ahmet Y. Benli, Genel Sekreter Taşer Aybar, projeyi hazırlayan Eski Ekonomi Bakanı ve Ekonomi Uzmanı Derviş Deniz, İnşaat Mühendisi ve Eski Su Dairesi Müdürü Mustafa Sıdal, Yüksek İnşaat Mühendisi ve Lefkoşa Türk Belediyesi eski Atık Su Şube Amiri Nevzat Özner ile Emekli Başsavcı Yardımcısı Müjgan Irgad komisyonda yer aldı.
Ahmet Benli’nin sunun konuşması sonrasında, projeyi hazırlayan, ekonomi uzmanı Derviş Deniz detaylı bir sunum yaptı
Derviş Deniz, tüm uzmanların katılımı ile 6 ay boyunca projeye emek verdiklerini belirterek, en detaylı bilgi ve veriler üzerinden çalıştıklarını söyledi.
Deniz, belediyelerin nüfusları oranında hissedar olacağı bir işletme modeli yaratıldığını anlatarak, “Bu işletme; halkımıza kesintisiz ve kaliteli su hizmeti sunmaya, atık su hizmetlerini en çağdaş anlayışla yönetmeye, çevreye duyarlı bir yaklaşımla ekolojik sürekliliği teşvik etmeye, halk sağlığını gözetmeye ve kaynaklarını en verimli modellerle korumaya kararlıdır” diye konuştu.
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde içme ve kullanım suyu dağıtımı ve atık su işletmesinin halen yerel yönetimler tarafından yürütüldüğü anlatılan sunumda, “Belediyelerimiz halen 131 bin 204 aboneye bu hizmeti vermektedir. Şu anda, bu hizmeti yürüten insan kaynağı da yine belediyelerimizde mevcuttur. Stratejik ortaklık temelinde oluşacak Belediyeler Su ve Kanalizasyon İşletmeleri, mevcut insan kaynağından hizmet satın alarak, ancak, merkezi bir düzeyde ve standart içerisinde, siyasi yani popülist uygulamalara fırsat vermeden, profesyonel bir yönetim anlayışı ile projeyi uygulayacaktır” dedi.
Derviş Kemal Deniz, 10 yıllık yatırım sonrasında, belediyelerin, söz konusu şirketten gelir elde edeceğini, yurttaşa avantajlı ve ödenebilir fiyatlarla su sağlayacağını, ayrıca, yatırım ve yenileme faaliyetlerini de sürdüreceğini ifade etti.
“Belediyeler suyun ortaklaşa yönetilmesinde ve işbu Yerel Yönetim hizmetlerinin hissedarı olacakları işletmeye bırakılmasında ısrarlı olmalıdır, çünkü Belediyeler bu projeyi desteklemekle yeni mali kaynaklar yaratmış olacak ve dar imkânlarla bugüne kadar yapılamayan yatırımları gerçekleştirme şansını yakalayacaktır” diyen Derviş Deniz, misyonun net şekilde ortaya konduğunu anlattı.
Su dağıtımı ve atık sudaki varlıkların sahibinin belediyeler olduğuna dikkat çeken Derviş Kemal Deniz, hizmet sunum stratejisinin, tüm belediyelerin 5 bölgeye ayrılarak planlandığını da sözlerine ekledi.
“Kararı siyasi erk verecek”
Basın toplantısının soru-yanıtlar bölümünde ise projenin, herhangi birine ‘karşı’ ya da ‘rağmen’ yapılmadığını söyleyen Ahmet Benli, “Bizler, halkımıza olan görev ve sorumluluğumuzu yerine getiriyoruz. Projemizi siyasi otoriteye sunacağız, iddialıyız, bundan sonraki sürece elbette siyasi otorite karar verecek” dedi.
Ahmet Benli, “Türkiye’den yetkililerle görüştünüz mü” sorusuna ise şu yanıtı verdi:
“Devlet ve hükümet yetkililerine projemizi sunacağız, tüm belediyeler olarak takipçisi olacağız, yaptığımız gayrı resmi görüşmelerde ilk izlenimin son derece olumlu olduğunu gördük. Bu konuda, bu güne kadar üretilmiş ve en somut verilere sahip projeyi belediyelerimiz yapmıştır, herhangi bir ihale aşamasına gerek kalmadan, bu proje ile ileriye gidileceğine inanıyoruz. KKTC Belediyeleri Su ve Kanalizasyon İşletmeleri artık yola çıkıyor. Tüm belediyelerimiz, hangi siyasi görüşten olursa olsunlar bu proje etrafında kenetlenmiştir”
Projeyle ilgili bilgiler ile ‘Stratejik İşletme Planı’na www.sukibris.com web adresinden de ulaşılabiliyor.