Benli: “İzinsiz Ve Kaçak Yapılanmaya Karşı Etkin Önlemler Artırılacak”

Gönyeli Belediye Başkanı Ahmet Yalçın Benli “Kentimi Çarpıtma” ve “İzinsiz Yapılaşmaya Göz Yumma” sloganıyla kaçak yapılaşmaya karşı etkin denetimlerini yoğunlaştıracaklarını vurguladı.

BELEDİYE BAŞKANI BENLİ “KENTİMİ ÇARPITMA” VE “İZİNSİZ YAPILAŞMAYA GÖZ YUMMA” SLOGANIYLA KAÇAK YAPILAŞMAYA ETKİN DENETİMLERİNİ YOĞUNLAŞTIRACAKLARINI VURGULADI

KENT DEVRİYE SİSTEMİ OLUŞTURULDU

GÖNYELİ BELEDİYE MÜDÜRÜ DÜLGEROĞLU, İMARA AYKIRI 86 YAPIDAN 12’SİNİ YARGIYA TAŞIDIKLARINI AÇIKLADI

ŞEHİR PLANLAMA DAİRESİ MÜDÜRÜ ÖZTEK, GÖNYELİ BELEDİYESİ’YLE BAŞLATTIKLARI PİLOT ÇALIŞMANIN ÖRNEK OLACAĞINI SÖYLEDİ

Lefkoşa, 14 Ocak 15 (T.A.K.): Gönyeli Belediye Başkanı Ahmet Yalçın Benli, “kentimi çarpıtma” ve “izinsiz yapılaşmaya göz yumma” sloganıyla kaçak yapılaşmaya karşı etkin denetimlerini yoğunlaştıracaklarını vurguladı.

Gönyeli Belediyesi “Kent İnsandır” ve “Planlı yapılaşma çağdaş kentleşme” konulu projelerini basınla ve kamuoyuyla paylaştı.
Belediye Başkanı Ahmet Benli bu amaçla bugün Niyazi Mirage Restoran’da kahvaltılı basın toplantısı düzenledi.

Avrupa standartlarına, “altyapısı planlı tek kent” konumuna getirdikleri Gönyeli’yi, kentin planlı gelişmesi, büyümesi için belediyenin etkin denetiminin kaçınılmaz olduğunu dile getiren Benli, kaçak yapılaşmaların olmadığı, çevreye saygılı ve planlı büyüyen bir kent için her türlü inşaat, tamirat, tadilat, kullanım değişikliği ve diğer yapılanmalarda, mutlaka belediyenin ilgili birimlerinden onay ve izin alınması gerektiğini belirtti.

“İZİNSİZ VE KAÇAK YAPILANMAYA KARŞI ETKİN ÖNLEMLER ARTIRILACAK”

Belediyenin yatırım bütçesi, teşkilatı ve mevzuatları hakkında bilgi veren Benli, Gönyeli’deki gelişmelerin “İmar Yasası” ve belediyenin belirlediği standartlar çerçevesinde olması yönünde son derece titiz davranacaklarını söyledi. Benli, izinsiz ve kaçak yapılanmaya karşı etkin önlemlerin de artırılacağını vurguladı.

“ÇARPIK KENTLEŞMEYE KESİNLİKLE İZİN VERİLMEMESİ GEREKİR”

Çarpık kentleşmenin, şehirlerin herhangi bir denetim gücü olmadan, rastgele ve her türlü planlamadan uzak bir biçimde büyümesi olduğunu anlatan Benli, çarpık kentleşmeye kesinlikle izin verilmemesi gerektiğini kaydetti.

Çarpık kentleşmede gerekli önlemlerin alınmaması halinde, uzun vadede sorunların çözümünün daha da zor olacağına dikkat çeken Benli, denetim gücünün aktif bir biçimde çalışması, bilinçli ve gönüllü işbirliğiyle sorunların üstesinden gelinebileceğini belirtti.

“KENT DEVRİYE SİSTEMİ…”

Oluşturulan kent devriye sistemiyle, mevzuata aykırı yapıların (kaçak inşaatlar ve izinsiz ek yapılar) önlenmeye çalışıldığını, moloz çöp gibi birikintilerinin tespit edilip ilgili birime aktarılarak çevre kirliliğine karşı denetim sağlandığını dile getiren Benli, boş arsalarda tutulan köpek ve köpek kulübelerinin de tespit edilerek, bunların bahçe hudutlarına taşınmasının sağlanacağını kaydetti.

“EKSİKLER KIRIKLAR TESPİT EDİLEREK YENİLENECEK…”

Eksik, kırık sokak tabelaların tespit edilerek, yenilenmelerine yardımcı olunacağına da dikkat çeken Benli, eksik, kırık lagar kapağı veya yağmur suyu ızgara kapaklarının tespit edilerek tamiratlarına katkı konulacağını, parklarda oluşan kırık saksıların, kırık bankların ve kırık oyun parklarının anında tespit edilerek yenilenmesine yardımcı olunacağını kaydetti.
Boş arsalar içinde atıl durumda olan hurda araçların tespit edilip çekileceğini dile getiren Benli, başıboş köpeklerin yakalanarak, barınağa götürüleceğini, atık su taşkınlarının tespit edilerek giderileceğini, yeşil alan işgalleri ile mücadele edildiğini, izinsiz seyyar satıcılık yapanların da engellenerek, gerekli tedbirlerin alınması gerektiğini söyledi.

SEL BASKINLARI…

Sel baskınlarıyla konusunda yaşanan süreci de anlatan Benli, kent için yağmur drenajı sisteminin uluslararası projelerle yapıldığını söyleyerek, kent içi drenaj hatlarının oluşturulmasının inşaat sahibine ait olduğunu fakat kendilerinin yeni oluşan arsalarda bunu başından yaptıklarını anlattı.
Gönyeli ve Lefkoşa arasında Yenikent bölgesinde belediyeler arasında yetki karmaşası yaşandığını da belirten Benli, derenin bir tarafının Lefkoşa, öteki tarafının Gönyeli Belediyesi’ne ait olduğunu söyledi. Benli, kendi yetki alanlarında olmadığı halde, dere yatağındaki bir inşaat için ara emri başvurusunda bulunduklarını bildirdi.

Benli, imar kurallarına uymayan Gönyeli Aşıklar Tepesi bölgesindeki bir villayı yıkım kararı aldıklarını da açıkladı.

DÜLGEROĞLU: “İMARA AYKIRI 86 YAPIDAN 12’Sİ YARGIDA”

Gönyeli Belediye Müdürü Mimar Ferruh Dülgeroğlu da, imara aykırı yapılar hakkında bilgiler vererek, 86 imara aykırı yapılaşmanın 12’sini yargıya verdiklerini söyleyerek, imara aykırı yapılaşmadan kaynaklanan sorunların çözümü üzerine gerekli çalışmaların yapıldığını belirtti.

ÖZTEK: “PİLOT ÇALIŞMA OLACAK”

Şehir Planlama Dairesi Müdürü Ertan Öztek ise, yerel yönetimler ile merkezi yönetimler arasındaki işbirliğinin önemine dikkat çekerek, bugüne kadar bu işbirliğinin çok başarılı olmadığını ama Gönyeli Belediyesi ile başlattıkları çalışmayla bir pilot çalışma yapılması umudunu ifade etti.

“DENETİM ÇOK ÖNEMLİ…”

Uygulanan tüm işlerde denetimin önemine vurgu yapan Öztek, kaçak yapılaşmada inşaat izinlerinin geç verilmesi ve alınan izinin ardından da ek binaların yapılması nedeniyle sorunlar yaşandığını anlattı.

Tarımsal alanların korunması konusunda da gerekli çalışmaların yapıldığını söyleyen Öztek, tarımsal alanlar üzerindeki yapılaşmanın da genel politikalarla yürütüldüğünü kaydetti.